Історія скріпки

Необхідність упорядковувати купи різних ділових паперів виникла дуже давно. Спочатку педантичні канцелярські працівники зв'язували їхніми стопками або рулонами за допомогою стрічок або ж прошивали нитками. А от на т, щоб вилучи з так зв'язуванн один з вони, що раптово понадобившуюся, необходимо было потратить немало времени А тому в середині XIX століття для полегшення цього процесу паперу стали сколювати за куточки кравецькими шпильками, але вони найчастіше ранили руки діловодів під час пошуку тієї, яка потрібна.

Новаторська думка про створення безпечної канцелярської приналежності такого роду практично одночасно спала на думку відразу трьом раціоналізаторам.

И все-таки винахідником скріпки прийнято вважати уродженця Норвегії математика Йоханна Валера, тому що саме на його ескізах стояла сама рання із усіх трьох дата - 1899 рік. Але оскільки в Норвегії не було законів про патенти в той час, йому довелося шукати їх у Німеччині й США всі наступні роки. Запатентував він свою скріпку тільки в 1901 році, було вже зареєстроване трохи подібних.

У Норвегії ця обставина завжди була предметом особливої гордості. Під час другої світової війни, коли німецькі окупанти заборонили норвежцям носіння ґудзиків з ініціалами їх монарха, вони, щоб підкреслити свою прихильність національним традиціям, сталі прикріплювати до одягу скріпки. Більше того, у лютому 1990 року в центрі столиці Норвегії Осло був установлений 5-метровий пам'ятник у вигляді скріпки, виконаний з нержавіючий сталі.

Вілліам Мідлбрук з Вотербері, Коннектикут запатентував свій дизайн в 1899 році.

Корнеліус Броснан зі Спрінгфілд, Массачусетса запатентував свою Konaclip в 1900 році.

Кілька нових дизайнів перемінили оригінальну конструкцію скріпки. Тільки трохи залишилося: Ideal, Non-Skid, Owl і Gem.

Перша двоховальна скріпка - Gem (це сама звична форма скріпки), була запущена у виробництво в 1900 році компанією Gem Manufacturing Ltd в Англії.

Форма скріпки Owl (Сова) одержала свою назву завдяки обрисам, що нагадує два круглі очі.

Форма скріпки Ideal була спеціально розроблена для скріплення великої кількості паперів.

Скріпка Non-Skid (Не що ковзає) має спеціальні надрізи з боків.

Йоханн Валер народився 15 березня 1866 року в Аурскоге, Норвегія. Відомий новаторством у молодості, він одержав учені ступені в електроніці, природничих науках і математику. Він був найнятий власником офісом по впровадженнях, коли він винайшов скріпку в 1899 році.

Написати відгук

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: